Home > Musikk > Derfor er musikk viktig i helbredelsesprosessen

Derfor er musikk viktig i helbredelsesprosessen

May 16th, 2019

Opplevd smerte kan ha både en fysisk og en psykisk komponent. Det betyr at den samme smerten kan oppleves veldig forskjellig for ulike mennesker som er i ulike situasjoner. Kroppen og sinnet henger godt sammen og opplevelsen av smerte har mye å gjøre med hva som skjer rundt deg.

I noen situasjoner er du forberedt på at du vil oppleve noe smerte, men hvordan den smerten oppleves for akkurat deg kan du til en viss grad styre selv. Hvis det er en reell fysisk smerte kan den selvfølgelig aldri bli helt borte, men det er likevel mulig å endre fokus.

Musikk som avslapning

Musikk kan ha en svært beroligende effekt. En årsak til dette er at musikk fjerner andre kilder til forstyrrelser som foregår i bakgrunnen rundt deg, for eksempel mennesker som snakker. Hjernen er hele tiden på utkikk etter samtaler som den kan behandle, og det å skru av denne reaksjonen med musikk kan virke beroligende.

Det finnes mye forskning på området som tilsier at stress og angst kan reduseres kraftig med musikk. Dette kan igjen bety at opplevelsen av fysisk smerte kan reduseres. Det kan handle om forventet smerte, som for eksempel enkle smerter som hodepine, men også mer kompliserte plager som smerter etter beinbrudd eller en brystreduksjon.

Musikk som passer

Det vil selvfølgelig være individuelt hvilken musikk som gjør deg roligere og reduserer stress, angst og opplevelsen av fysisk smerte. Hvis du har rolig musikk som du ofte hører på, kan det være et svært godt valg å velge sanger som gir assosiasjoner til rolige steder du har vært på, som for eksempel en strand.

I undersøkelser er det for eksempel rolige sanger av Coldplay, Adele, Enya og All Saints som har hatt god effekt på deltakerne i testen. Det har til og med vært tilstrekkelig effekt til at enkelte anbefaler at du ikke hører på disse sangene når du kjører bil, da du faktisk kan bli uoppmerksom.